• Carclean.com - The Car Care Shop

    Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

    Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

    • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
    • Advies op maat door vakkundige medewerkers
    • Ongekend groot assortiment
    • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
    • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

[TEST] WaxOyl 100+ Lakpantser

Tim

Master of Bling
Medewerker
2 mrt 2008
10.660
200
Berkel en Rodenrijs
WaxOyl%20(12).jpg
Het lijkt een doodgewone paintsealant te zijn (synthetische wax) die qua duurzaamheid het af heeft moeten leggen tegenover de paint sealant (EX-P) van het merk Poorboy's World. De dealer koopt een zakje in voor een paar tientjes en verkoopt het voor een veelvoud. Een cash-cow dus.[/b]


Wij zijn gestart met het testen van WaxOyl 100+ Lakpantser. WaxOyl is alom bekend in de markt en wordt door vele autodealers en poetsstations aangeboden. De ene is er laaiend enthousiast over, de ander teleurgesteld.

WaxOyl geeft over haar product, 100+, de volgende beschrijving op haar website:

WaxOyl zei:
De laklaag van uw auto krijgt met Waxoyl 100+ een hoogglanzend en moeilijk doordringbaar pantser. Hierdoor is de lak beter bestand tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld UV-straling, zure regen, modder, strooizout en luchtverontreiniging.

Dankzij een grondige behandeling met Waxoyl 100+ ontstaat een lakverzegeling die garandeert dat het exterieur van uw auto zijn diepe glans behoudt. Voor een blijvend jong uiterlijk adviseren wij u om het exterieur te reinigen met Waxoyl autoshampoo.

Enkele belangrijke voordelen van Waxoyl 100+

- Uw lak behoudt gegarandeerd gedurende 3 jaar zijn diepe glans.
- Uw lak behoudt zijn kleur dankzij het krachtige UV-filter.
- U bespaart tijd en geld op het reinigen van uw exterieur.
- Uw auto blijft langer jong, waardoor een hogere (inruil-of verkoop-) waarde wordt behouden.

Zelf denken wij dat WaxOyl niet meer is dan een traditionele sealant. Een sealant verzegelt inderdaad de lak, maakt het makkelijker te reinigen, blokkeert UV-straling en andere zaken die je lak aan zouden kunnen tasten. Een sealant is dus zeker niet slecht, maar WaxOyl wil haar klanten graag doen geloven dat het product 100+ meer is dan dat.

We vragen ons af of dat ook zo is, wij denken momenteel van niet, maar baseren onze mening vooral op de probleemgevallen die wij de afgelopen jaren hebben mogen zien en voelen. WaxOyl auto's van een paar maanden oud kwamen op ons niet bijzonder over. Met klei kwam er duidelijk vervuiling af, swirls waren op alle auto's volop aanwezig en een testspot met een goed uitgevoerde behandeling gaf in alle gevallen een aanzienlijke verbetering in gladheid, glans en uitstraling.

Het verlies van glans op de hedendaagse auto's komt voornamelijk door het verkeerd wassen en onderhouden van de auto. Natuurlijk spelen externe factoren een rol, maar minder dan vroeger. Een auto van 3 jaar oud zal tegenwoordig altijd nog wat glans geven en vele WaxOyl-rijders, danken dat aan het 'pantser' terwijl dat waarschijnlijk niet zo is. Een paint sealant verzegelt de lak en geeft een nette bescherming, maar om het een lakpantser te noemen, dat gaat ons te ver. Klanten krijgen onterecht de indruk dat de lak alles kan weerstaan, terwijl dat niet het geval is.

De geclaimde duurzaamheid en 'glansgarantie' van maar liefst drie jaar kan niet waargemaakt worden. Wij denken dat er nog geen sealant bestaat die het drie jaar (onaangetast) vol kan houden. Wellicht dat C.Quartz in de buurt zal komen, maar dit product is te jong om dat te kunnen garanderen (al is het product veelbelovend, net als zijn broertje A.Quartz).

WaxOyl wordt geleverd met een synthetisch sponsje. Een gele zijde die lijkt op een traditionele spons en een rode zijde die lijkt op een hedendaagse foamapplicator. Je zou zeggen dat die zijde de voorkeur krijgt om het mee aan te brengen, maar dat blijkt niet het geval. Aan de gele zijde van het sponsje moet je met een scherp voorwerp een aantal gaten prikken, er zit namelijk in het sponsje een zakje waar de 100+ sealant in zit. Als je er vervolgens in knijpt, vult je sponsje zich met de sealant en kan je het aanbrengen op het oppervlak.

Dat leek ons niet de juiste methode. Hoewel het voor de klant er vast interessant uit kan zien, lijkt het ons een kliederboel, omslachtig en vooral onzuining. Bovendien lijkt het onmogelijk om de sealant netjes dun, zoals het hoort, aan te brengen. We hebben er dus voor gekozen om dit anders te doen: het sponsje open knippen.

In het sponsje blijkt een geseald zakje te zitten en de inhoud hebben wij overgegoten in twee flesjes van 30ml, daarna hielden we ongeveer 20 ml over waar te wat tests mee konden uitvoeren. Totaal zit er dus ongeveer 80ml aan sealant in het zakje. Ruim voldoende om twee middenklassers mee te behandelen. De inhoud van het zakje lijkt op een normale sealant, het heeft een traditioneel chemische geur, kleur en dikte. Niets wijst erop dat dit product revolutionair anders is. Als elke dealer daadwerkelijk de behandeling uitvoert door wat gaatjes in het sponje te prikken gaat er elke keer veel product verloren, bovendien worden de sponjes elke keer weggegooid en ook dat lijkt onnodige verkwisting.

Als je weet dat er wereldwijd jaarlijks honderduizenden auto's met WaxOyl behandeld worden, dan worden er net zoveel sponsjes met overtollige sealant gefabriceerd en weggemikt. Onnodig kostbaar en bovendien niet heel prettig voor het milieu.

Hebben een testpaneel voorbereid door het te polijsten met Monello Raffini Finale en daarna te ontvetten met 90% IPA en 10% Ontvetter, daarna nogmaals met 50% IPA en 50% onthard water. Het paneel is vervolgens in twee delen getaped en links is WaxOyl aangebracht en rechts de pure sealant van Poorboy's World, EX-P. Beide kanten hebben, na een curetijd van 45 minuten, een tweede laag gekregen, om er zeker van te zijn dat we een volledige dekking hebben.

Volgens de omschrijving van WaxOyl heeft de laag ongeveer een week nodig om uit te harden, dus het paneel hebben we apart gelegd en volgende week starten we met onze tests.

We hebben de 100+ sealant vervolgens dun aangebracht met een foampad, de verwerking is makkelijk en het product laat zich goed dun aanbrengen. Na het curen is het product ook erg makkelijk af te nemen. Wel slaat het wit uit op de tape die we aan hebben gebracht. De EX-P van Poorboy's is bij velen bekend, het verwerkt net zo makkelijk, ruikt een stuk beter en het vlekte niet op de tape. Na het aanbrengen en uitpoetsen van de 2e laag is het testpaneel voor 7 dagen opgeslagen, na die 7 dagen zullen we starten met de inhoudelijke tests.

Komende week zullen we de sheeting en beading van beide producten testen. Daarna laten we het paneel, net als onze vorige panelen, een aantal weken op het dak liggen. Vervolgens wordt het paneel gewassen en opnieuw getest. We zullen ook kijken hoe het paneel om gaat met lichte zuren. Mocht de WaxOyl 100+ duidelijk winnen van de EX-P, dan herhalen we deze test en mag het product het opnemen tegen de nieuwe sealant van CarPro: C.Quartz.

WaxOyl%20(1).jpg
img]http://media.Carclean.com/img/forum/WaxOyl (2).jpg[/URL]
WaxOyl%20(2).jpg
img]http://media.Carclean.com/img/forum/WaxOyl (6).jpg[/URL]
WaxOyl%20(5).jpg
img]http://media.Carclean.com/img/forum/WaxOyl (8).jpg[/URL]
WaxOyl%20(6).jpg
img]http://media.Carclean.com/img/forum/WaxOyl (10).jpg[/URL]
WaxOyl%20(7).jpg

Links WaxOyl 100+, rechts Poorboy's World EX-P
WaxOyl%20(8).jpg

Filmpje van eerste test:

Filmpje van de tweede test:


Filmpje van de derde en laatste test:

[/COLOR][/SIZE]
Conclusie (8 augustus 2011):

Teleurstellend, maar niet onverwacht! WaxOyl is helaas meer een marketingtruuk dan dat het daadwerkelijk een pantser is. Het lijkt een doodgewone paintsealant te zijn (synthetische wax) die qua duurzaamheid het af heeft moeten leggen tegenover de paint sealant (EX-P) van het merk Poorboy's World. De dealer koopt een zakje in voor een paar tientjes en verkoopt het voor een veelvoud. Een cash-cow dus.
 

Bijlagen

  • WaxOyl%20(9).jpg
    WaxOyl%20(9).jpg
    77,7 KB · Weergaven: 982
  • WaxOyl%20(10).jpg
    WaxOyl%20(10).jpg
    114,8 KB · Weergaven: 1.104
  • WaxOyl%20(11).jpg
    WaxOyl%20(11).jpg
    86,8 KB · Weergaven: 1.032
Laatst bewerkt door een moderator:
Heel goed, nu zal blijken of Waxoyl alleen sterk is in marketing of ook in het maken een naar eigen zeggen lakpanster. Ondanks dat ik open sta voor elke uitkomst, denk ik de uitkomst al te weten. Ik verwacht dat de conclusie zal worden dat het geen slecht product is, maar het een sealant van PB of Wolfgang niet overtreft.
 
Erg interessant. Goed idee heren om eens serieus de vele fabels rondom Waxoyl of die andere 'lakpantsers' met hun 'glansgarantie' eindelijk eens te onderzoeken.

Stiekem denk ik dat het geen slecht product is, maar gewoon een normale sealant. Alleen totaal overpriced! M'n pa was 320 euro kwijt voor een waxoyl behandeling van zijn auto (ik kon hem er echt niet van afpraten), terwijl een flesje EX-P rond de 20 euro is..
 
gevoelsmatig zeg ik dat het zal blijken dat het niets meer dan een normale sealant is waar men een slaatje uit probeert te slaan. Een bedrag tussen de €250 en €375 wordt veelal door de dealers gevraagd en om zoiets dan overprized te noem is een understatement.

Alhoewel ik zelf nooit voor een WaxOyl behandeling zou kiezen, ben ik reuze benieuwd naar de uitslag.
 
@GMToyota Waxoyl op zichzelf is wel duur maar kost geen €320. Die fles EX-P detailed zichzelf ook die auto niet op....:D



Mijn BMW dealer rekent 107,- als uurtarief. Dus ik vind dat ze zelfs goedkoop zijn als ze 320,- tellen.

Maar ik doe het liever zelf, het resultaat is dan ook beter, omdat voor jezelf de lat veel hoger legt.
 
Veel dealers smeren het er even snel op en zijn in 20 minuten klaar. 10 minuten aanbrengen, 10 minuten uitpoetsen. Vaak wordt de speciale PreClean overgeslagen.
 
Flinke lap tekst maar zeer interessant! :grinning:

Lijkt inderdaad Mythbusters wel...:D

Dit is zeker eentje om te volgen! :)^
 
super deze test,
eindelijk de mythe gebust...of net niet?
maakt het trouwens verschil dat je het sponsje normaal moet bevochtigen? of hebben jullie hier ook rekening mee gehouden?

ik kijk zoooo hard uit naar de results (kijkt verliefd naar zen fles EXP:heart_eyes: )
 
Vandaag hebben we de eerste tests gedaan: vergelijken van beading en sheeting.

In het filmpje zie je nagenoeg geen verschillen. Wellicht dat de sheeting van de EX-P iets beter is, maar de verschillen zijn verwaarloosbaar minimaal.

Het paneel is nu op ons dak gelegd en wordt de komende tijd blootgesteld aan invloeden van buitenaf.

 
Ook ik ben razend benieuwd of het marketing praatje van waxOyl ook enige inhoudelijke waarde heeft.....

Die 7 dagen Tim, mag je dan alleen niet wassen, maar mag het dan wel nat worden ???
 
Ik zit nu op m'n werk, en men snapt hier totaal niet hoe "volwassen mannen zo geconcentreerd naar druppels water kunnen kijken".

Tot nu toe weinig verschil in ieder geval. hoe vaak gaan jullie updaten; elke 2/3 weken?
 
Mooie test.

Wordt wel eens tijd dat te vergelijken.
Maar waxoil blijft toch drie jaar zitten?

Moeten we wel geduld hebben.......:weetniet