• Carclean.com - The Car Care Shop

    Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

    Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

    • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
    • Advies op maat door vakkundige medewerkers
    • Ongekend groot assortiment
    • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
    • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

Runningboards moeilijk schoon te krijgen

Wij kregen bij het keukenblad ook een heel speciaal flesje. Bij nader inspectie was het hele gewone JIF :)
 
Luziano: verhaal klopt half. Zuiver alu heeft van nature al een dichte transparante oxidehuid, die de oxidatie stopt (niet doordringbaar voor zuurstof). Geanodiseerd wil zeggen dat de natuurlijke oxidehuid dikker gemaakt is via een elektro-chemisch proces. Als er zuurstof bij aluminium komt, oxideert het als de hel, totdat er een oxidehuid van 1 atoomlaag!! dik op zit, en dan kan er geen zuurstoftransport meer plaatsvinden en stopt het (tijdsduur voor het vormen van die mono-oxidelaag is minder dan 1 seconde). Soms bij een verkeerde legering, of combinatie van legering en bijv. bevestigingsmateriaal, wordt het aluminium poreus omdat er legeringselementen blijven oxideren. Een berucht voorbeeld daarvan is een aluminium-silicium legering, waar zonder beschermende maatregelen RVS bouten worden gebruikt. Gevolg is dat het aluminium dan als een gek gaat roesten, juist waar het in contact staat met de RVS-bouten (zodra de boel nat wordt, door bijvoorbeeld regen).

Wat bij de running boards van JPeeters heel duidelijk zichtbaar is, is dat er druppels op zijn gevallen die zijn opgedroogd. Gevolg is dat de rand van de druppel zichtbaar is (kringetje), doordat (bijna) alle verontreiniging in de druppel juist daar neerslaat, alleen een heel klein beetje dat midden op de druppel 'drijft' komt in het midden van het kringetje terecht. Ik zou gewoon eerst een plekje met bijv. viltstift omcirkelen zodat de plek herkenbaar is, en dit plekje vervolgens met Iron-X behandelen. Dit moet volgens mij geen problemen geven, omdat Iron-X óók bestemd is voor gebruik op lichtmetalen velgen (dus ook vaak een alu-legering). Door te markeren en foto vooraf en achteraf te nemen kun je zien of het werkt. De viltstift kun je later verwijderen met alcohol/spiritus of iets dergelijks.
 
Luziano;315015 zei:
Excuus, zover zijn ze bij mij niet gegaan bij m'n mbo werktuigbouw. Handig om te weten!

Excuus is niet nodig Luziano, ieder z'n eigen specialisatie. Ik ben overigens HBO-er Vliegtuigbouw, dus niet vreemd dat ik wat meer weet van aluminium en zijn legeringen.
 
Ik kom zelf uit de transportwereld, en aan vrachtwagens zitten ook de nodige aluminiumonderdelen, zowel blank als geanodiseerd.

En tijdens het wassen word er niet zoveel aandacht en zorg aan besteed als de gemiddelde auto hier, maar dit verschijnsel is gewoon pekel wat zijn sporen achtergelaten heeft.
Lampenbeugels op vrachtwagens zijn ook nog wel eens van geanodiseerd aluminium gemaakt en dat wil schoon worden met een zure reiniger.

Weet dat dat een beetje tegen de regels is hier maar werkt prima,
 
Vandaag flink wezen poetsen op de runningboards.
Het volgende heb ik gedaan:
1. Ingespoten met pb APC 1:10 en ingewreven
2. Behandeld met ironX
3. Auto gewassen
4. Met mothers alu polish betreffende vlekjes nogmaals geprobeerd weg te krijgen
5. Collinite Metal Wax/polish aangebracht
6. Collinite 845 wax aangebracht


Al met al ik ben nu best tevreden met het resultaat. Sommige plekjes zie je nog, maar die zijn waarschijnlijk te ver ingevreten.
En ik heb me toch laten verleiden om heel voorzichtig met een schuursponsje aan de gang te gaan op een verontreiniging maar dat had ik beter niet kunnen doen, ik heb nu namelijk een licht plekje op het alu, echter niet heel erg storend.
 
Oh ja bijna vergeten,

Het resultaat (na een regenbuitje):

regen3_zpsbd829a40.jpg


regen2_zpsacceafa4.jpg


regen1_zps0e9ee76a.jpg


En hier het stukje waar het in eerste instantie om ging. Is iets minder fraai geworden door kras (schuursponsje).

DSCF0663_zpsef05bae9.jpg